Параграф22 Daily

§22 Новини

РС - Тетевен пусна под домашен арест собственичка на къща за гости, използвана като старчески дом

Районният съд в Тетевен пусна под домашен арест задържаната собственичка на къща за гости в село Добревци, община Ябланица, където беше установено, че се гледат незаконно възрастни хора. От прокуратурата протестират наложената мярка и на 19 май (вторник) трябва тя да се гледа в Окръжния съд в Ловеч.

В същия имот има и регистриран дом за стари хора, част от които са били без лични документи при проверката на институциите. От своя страна Регионалната здравна инспекция в Ловеч издаде предписание до десет дни настанените в къща за гости 20 възрастни да бъдат изведени от там, тъй като къщата няма регистрация като социален дом или да бъде регистрирана като такъв.

Собственичката на къщата за гости, построена по проект с европейски средства е обвинена в документни престъпления и присвояване на парични средства, след като при проверката на Дома за стари хора в Добревци и съседната къща за гости беше установено, че част от настанените там общо 71 възрастни нямат лични документи. Жената е обвинена и за нарушаване на противоепидемичните мерки по време на извънредното положение заради коронавируса, тъй като е нарушила забраната и къщата за гости е функционирала.

Директорът на здравната инспекция в Ловеч д-р Анета Винева поясни, че Дома за стари хора в Добревци е бил регистриран миналата година и в него законно са настанени 51 възрастни. В съседство, в един парцел е и къща за гости, която при предишна проверка е била заключена, но в петък, там са установени 20-те възрастни хора, настанени за отглеждане.

Според издаденото предписание до 10 дни те трябва или да бъдат изведени, или къщата за гости, построена по проект с европейски средства, трябва да бъде регистрирана като Дом за стари хора.

Д-р Винева уточни, че условията в двете сгради отговарят на хигиенните изисквания, а направените проби на персонала за Covid-19 са отрицателни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във