Параграф22 Daily

§22 Новини

Ръководителят на радиотехническите войски на руските ВКС е арестуван по обвинение за подкуп от 5 милиона рубли

Началникът на радиотехническите войски на Въздушно-космическите сили на Руската федерация генерал-майор Андрей Кобан беше арестуван по обвинение за вземане на подкуп от 5 милиона рубли. Това съобщи кореспондент на ТАСС от стая 235 на гарнизонния военен съд, където се разглежда въпросът за удължаване на мярката за неотклонение на офицера.

„Генерал-майор Кобан е обвинен по част 6 на член 290 (вземане на подкуп в особено големи размери). Според разследващите той е получил подкуп в размер на най-малко 5 милиона рубли от генералния директор на Нижни Новгородския изследователски институт. на радиотехниката. С решение на 235-и гарнизон военният съд избра мярка за неотклонение под формата на задържане под стража", прочете молба за удължаване на срока на предварителния арест Виталий Дмитриев, следовател от ГВСУ на Следствения комитет на Руската федерация. ареста.

Той поиска от съда да удължи задържането му до 20 април.

Според кореспондент на ТАСС Андрей Кобан е отстранен от поста си като началник на радиотехническите войски на ВКС на Русия, след като е обвинен в вземане на подкуп. "Доколкото знам, бях отстранен от поста и отстранен от щаба. Освен това следователят ми каза устно, че има заповед на заместник-министъра на отбраната Николай Панков за уволнението ми от въоръжените сили", каза Кобан по време на съдебното заседание.

Освен това в случая "Кобан" могат да се появят и нови епизоди. "Засега разследването е в самото начало. Може би по-късно, когато бъдат извършени всички необходими следствени действия, ще се появят нови епизоди по случая", каза Андрей Зенков, говорител на Главната военна прокуратура на Русия.

Според материалите по делото, прочетени в съда, Кобан не се признава за виновен. В същото време той се характеризира положително засвоята служба, има държавни награди. Въпреки това, както подчерта следователят, участието на генерала в подкупа се потвърждава от показанията на свидетели, както и от данните от оперативно-издирвателните дейности, извършени с участието на служители на ФСБ. По-рано съдът наложи обезпечителен запор върху имуществото на генерала.

авната военна прокуратура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във