Параграф22 Daily

§22 Новини

Румен Чолаков от Ню Йорк: Дебатът днес е между Борисов и развитието на България

"Ние се борим да има експерти и технократи. Имаме качествени българи по целия свят. Ако някой ми поиска, аз съм готов за 48 часа да посоча имена за целия кабинет“. „Изведнъж разбрахме, че Бойко Борисов е гол (по аналог с приказката „Новите дрехи на царя“ и фразата "Гледайте, гледайте, царят е съвсем гол!“ – бел. ред.) и няма да се откажем да го свалим от власт и да променим България. Ние имаме много по-големи изисквания от това нашият министър-председател, както е в Европа, да снове като просяка на Европа. Той е възприел като гордост и като тактика за преговори, че България е най-бедната държава и превърна България в просешката тояга на Европейския съюз“

Това коментира пред БНР Румен Чолаков от организацията „Път на младите“. Румен се занимава с юридическа работа. Дълго време е живял в Лондон, днес е в Ню Йорк. Той подчерта, че дебатът днес е между Борисов и развитието на България. „Процесът е започнал, не може да е мигновен. За да стане една истинска промяна, хората не трябва да очакват, че ако падне правителството, промяната ще е мигновена. Протестите са като революционен начин на мислене на гражданското общество. Хората оттук нататък трябва да са коректив на всяко едно правителство“. И допълни: „Ние се борим да има експерти и технократи. Имаме качествени българи по целия свят. Ако някой ми поиска, аз съм готов за 48 часа да посоча имена за целия кабинет“.

Според него най-отблъскващото нещо за хората с възможности да се занимават с българска политика е схващането, че политиката в България е мръсна работа и че всички са крадливи: „Политиката трябва да бъде благородна професия“.

Според Румен Чолаков е необходимо намаляване на мандата на главния прокурор и промяна в начина на избиране на членовете на Висшия съдебен съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във