Параграф22 Daily

§22 Новини

Румен Гечев: Спирането на търговете е по „спусната парола"

Доста странно е решението за спирането на търговете от самия премиер, защото не би следвало министър-председател да пуска и спира търгове. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR Румен Гечев, депутат от БСП. Коментарът бе по повод спрените търгове за милиони левове през миналата седмица по нареждане на премиера Бойко Борисов.

По думите на Гечев смисълът на Закона за обществените поръчки (ЗОП) е процедурата да бъде обективна, без да зависи от никого конкретно. Със сигурност повод за спирането на търгове за милиарди левове е „спусната парола отнякъде“, коментира Гечев, като посочи, че не знае дали това става от Запад или от Изток.

„За това, че някой е оказал натиск върху това решение, за мен няма никакво съмнение“, заяви той. За него е много странно, че самите министри не са реагирали, ако са установили нередности по търговете. В същото време не са и санкционирани, допълни депутатът.

„Хващат ги, че нещо не е наред в техните министерства с обществените поръчки, а те изразяват възхищение и ентусиазъм от акта на премиера“, коментира Гечев.

„Буди съмнения, че всички са щастливи от установяването на това, че има нарушения с търговете“, допълни депутатът. И попита дали следствието и прокуратурата няма да се включат, за да има наказани, защото по думите му докато няма наказани, няма да има изпълнение на законите. Както и да сменяме законите, ако те не се изпълняват и не се контролира изпълнението им, няма да има ефект, категоричен е Гечев.

„Докато не се прекъсне порочният кръг спокойно да се краде в България, проблемите няма да бъдат решени“, заяви той. Не вярвам в новия ЗОП, каза още депутатът от БСП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във