Параграф22 Daily

§22 Новини

Румен Овчаров осъди за клевета премиерския съветник Яне Янев

Съветникът на премиера Бойко Борисов по корупционните въпроси Яне Янев е осъден за клевета от бившия енергиен министър Румен Овчаров. Решението на Софийския градски съд е от 17 април и е окончателно, съобщава  Правен свят. На 11 април 2013 г., точно преди старта на предизборната кампания, Янев е бил гост в предаването "Лице в лице" по бТВ. Там той казал: "Румен Овчаров е част от организирана престъпна група. Част. Това е една от най-зловещите енергийни мафиотски мрежи на прехода."

Тези негови думи станали повод Румен Овчаров да заведе наказателно дело от частен характер за клевета срещу Янев.

На 19 септември 2014 г. Софийският районен съд признал Янев за виновен за това, че "в качеството си на председател на партия РЗС, при и по повод изпълнение на функциите си публично и по-друг начин – чрез електронни медии, в разговор с журналистите Цветанка Ризова и Димитър Цонев в предаване по бТВ приписал тежко умишлено престъпление по чл. 321, ал.2 от НК на Румен Овчаров". Съдът освободил Янев от наказателна отговорност и му наложил административно наказание – глоба в размер на 1500 лева, уважил и гражданския иск в размер на 10 000 лева, осъдил Янев да заплати и разноските на Овчаров по делото.

Софийският градски съд потвърди изцяло решението като го осъди да заплати още 1200 лева разноски на Овчаров пред въззивната инстанция. Решението не подлежи на обжалване и протест.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във