Параграф22 Daily

§22 Новини

Румен Овчаров за присъдата, произнесена срещу него: Това е абсурдна и поръчкова присъда

Специализираният наказателен съд наложи наказание "Лишаване от свобода" за срок от 2 години с 3-годишен изпитателен срок на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Самият Овчаров заяви пред „Тази сутрин“, че присъдата е поръчкова и абсурдна. Той намеси имената на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Добрев и заяви, че за тях той е проблем. Не позволявам на Пеевски да овладее БСП, добави Овчаров.

Според него главният прокурор е продиктувал присъдата му на съдията, който e бил кандидат за шеф на Специализираната апелативна прокуратура, а сега кандидатства за председател на районния съд в Трявна. С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма "Ораново" ЕООД. От това са настъпили вреди за държавата в особено големи размери – 16 556 344,68 лева.

Овчаров обясни, че няма такива пари и е невинен, защото, по думите му, докато е бил министър, наемите са били платени. „Въпросът е трябва ли и защо, не приемам тезата на прокуратурата, че само тя има право и то на стадий досъдебно производство и съдебно, да казва кой е прав или крив и всяка теза на защита или обвиняемия се квалифицира като защитна теза, те имат такива права като обвинителните. Докато съдът не се произнесе окончателно, както прокуратурата може да си твърди нещо си, така и аз мога да защитавам своите позиции“, заяви той.

Овчаров освен това посочи, че „обвинителният акт е тезата на прокуратурата, тезата на защитата – присъдата е поръчкова и абсурдна, защото държавата упражнява своите функции като собственик на капитала на акционерни дружества. По правилата на Търговския закон тя играе ролята на общо събрание, то никъде няма управленски функции, приема годишния отчет и освобождава ръководството", каза още бившият министър на икономиката и енергетиката. "Точно по същия начин държавата е приела правилник, с който всички министри като собственици на капитал упражняват правата си в дружествата и са точно същите - никъде нямаме право на контрол още по-малко на управление“, обясни още Румен Овчаров.

Според бившия министър по време на цялото съдебно следствие, съдия Евгениев не допуснал нито един свидетел и нито една експертиза, поискани от защитата. Той даде за пример и заседание, за което подсъдимият с него бивш изпълнителен директор на мината Пламен Стефанов бил в болница, но съдията не зачел болничния и провел заседание в негово отсъствие. Според него, никой не се интересува, че преди и след като той е бил принципал, наем наистина не е събиран, а делото е само срещу него, когато парите са събирани.

Той попита, след като него го съдят за това, че не е събрал вземания на дружеството, защо няма процес срещу премиера Бойко Борисов, който беше кмет на София от 2005 до 2009 г. и тогава столичната топлофикация имаше несъбрани вземания за милиони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във