Параграф22 Daily

§22 Новини

Румяна Бъчварова посети три специализирани структури в САЩ

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова посети три специализирани структури за граничен контрол и борба с тероризма в САЩ. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Техните бази данни са основен инструмент в борбата с международния тероризъм и България има възможност да се възползва от пълния им капацитет по силата на двустранните споразумения със САЩ. Това стана ясно през третия ден от визитата на министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в САЩ. Сред посетените обекти са три специализирани структури за граничен контрол и борба с тероризма – Националния контратерористичен център, Центъра за скрининг за терористи и Националния целеви център към Департамента за вътрешна сигурност.

Центровете, създадени след атентатите на 11 септември, обезпечават оптималната координация и обмен на информация в реално време между правоохранителните и разузнавателните служби на САЩ. Трите центъра и техните бази данни са основен инструмент в борбата с международния тероризъм и България има възможност да се възползва от пълния им капацитет по силата на двустранните споразумения със САЩ.

Споразумението, подписано в понеделник от вицепремиера Бъчварова и секретаря по вътрешна сигурност на САЩ Джей Джонсън, е ключова предпоставка за това партньорство и за повишаване на капацитета на страната ни като държава-член на ЕС, която участва в глобалната инициатива за борба с тероризма, както и на противодействието на трансграничната престъпност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във