Параграф22 Daily

§22 Новини

Румяна Ченалова във Фейсбук: Какво предлагам на Гешев да провери!

През 2013г., няколко месеца след регистрирането на Еma BGS SL , кипърска офшорка Palms Enterprises LTD и прехвърля около 2 млн евро.Директори на кипърската офшорка са Йордан Христов и Иван Саздов.
Ето какво предлагам на Гешев да провери:

Като се проследят вписванията в ТР се установява следното:

През 2008г. Palms Enterprises LTD и община Приморско регистрирали "Спортни имоти Приморско"АД при участие 50/50.Общината внесла 28 дка земя за спортен комплекс и спортна зала, а кипърската офшорка - 1 374 500лв.

Въпрос към ДАНС, Финасово разузнаване, банката, която е осъществила превода, прокуратурата :Извършена ли е проверка според правилата на Закона за мерките срещу изпирането на пари относно произхода на сумата, идентифициран ли е собственика на офшорката.

Изпиране на пари според чл.2 от закона е налице и когато дейността от която е придобито имуществото е извършено в държава членка на ЕС или друга държава.

Очевидно никой нищо не е свършил защото две години по късно - в края на 2010г., в един и същи ден "Спортни имоти Приморско"АД сключва договори за заем отново с кипърската офшорка, с две български дружества и с офшорка регистрирана в САЩ.

От кипърската офшорка получава суми в евро и лева общо на стойност 2 966 247лв.
От американската - 196 234лв.
От "Перла Турист"АД - 1 413 012лв.
От ОМЗ ООД - 75 883лв.
Последните две фирми са изцяло контролирани от Йордан Христов.

Извършена ли е проверка съобразно правилата на ЗМИП?Как са постъпили паричните суми?Идентифицирани ли са собствениците и предприети ли са мерки по изясняване произхода на средствата?

Възможно е такива суми да не са постъпвали по банков път - аргумент за това е заключението на експертите по оценяването на непаричната вноска.

Тези въпроси са изключително важни, защото случващото се в следващите години е безкомпромисно ограбване!

През 2011г. предоставените заеми не се връщат от Спортни имоти Приморско"АД и срещу вземанията си фирмите придобиват акции с общинско участие.Капиталът се увеличава до 6 051 376лв.

През 2019г. акционерите - американската и кипърска офшорка продават акциите си на българското дружество ОМЗ ООД - контролирано от Йордан Христов, както и другият акционер "Перла турист"АД.
Така на практика Йордан Христов придобива 99% от акциите на "Спортни имоти Приморско"АД пр, а за общината остава 1%.В капитала на дружеството е включен общински имот със сериозна площ, застрояване и предназначение.

Въпрос към прокуратурата - няма ли данни за измама или документна измама и сериозно увреждане на обществен интерес?Какъв контрол е упражнил кмета на гр.Приморско и членовете на Общинския съвет?
Някой проверил ли е по ЗМИП офшорните фирми и произхода на средствата?

Същата Palms Enterprises LTD е извършила превода на около 2 млн евро на фирмата на Борислава Йовчева.Този факт и размера на сумата са дали основание на каталунската полиция да започне разследване за пране на пари.

В България Palms Enterprises LTD е превела над 4 000 000 лв.
Същата фирма, същият представител.В единия случай като подарък, в другия за да се придобие чрез измама общински имот, който в такива размери и с такова предназначение няма как да купи без сериозен обществен скандал.

Какво ще направи българската прокуратура?
Има ли чадър над Йордан Христов и ЗАЩО?

Facebook logo
Бъдете с нас и във