Параграф22 Daily

§22 Новини

Румъния сваля от въоръжение съветските МиГ 21, взeма норвежки F-16

Румънците давали на украинците своите стари самолети МиГ21, съобщават сензационни медии. И допълват, че те били напълно нови. В същото време северните ни съседи съобщават, че ускоряват процеса за закупуване на допълнителни 32 използвани самолета F-16 от Норвегия.

Румънските ВВС спряха полетите със самолети МиГ-21 заради "значително висок риск от произшествия" и ускоряват закупуване на употребявани F-16 от Норвегия, съобщи министерството на отбраната в Букурещ. При последния инцидент, в началото на март тази година, МиГ-21 се разби по време на патрулиращ полет и пилотът загина. Седем войници, изпратени да го издирват, също загинаха при катастрофа с хеликоптера им. Една историческа справка показва, че съветските изтребители МиГ 21 са проектирани през 1955 г. и са постъпили на въоръжение след 1958 г. .Конструкция има няколко модернизации - последната е от 1968 г.

Румъния ще продължи да лети с малкото си на брой изтребители F-16, придобити от Португалия, казват още от военното ведомство. Румъния закупи първите си самолети F-16 от Португалия през 2016 г. припомня Ройтерс. Тя ще ускори процеса за закупуване на допълнителни 32 самолета F-16 от Норвегия - или две нови въздушни ескадрили. "Наличните ресурси на самолетите от трите ескадрили осигуряват... тяхната експлоатация за минимум 10 години и ще формират въздушен капацитет за преминаване към реактивни самолети от пето поколение F-35", казаха от министерството.

Румъния, която е член на НАТО от 2004 г., планира да повиши разходите си за отбрана до 2,5% от брутния вътрешен продукт следващата година, каза президентът Клаус Йоханис през март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във