Параграф22 Daily

§22 Новини

Румънската централна банка разследва 17 трезора за предполагаемо пране на пари

Централната банка на Румъния проверява 17 кредитори - или половината от националния банков сектор, в които са били открили лични и корпоративни сметки, съдържащи трансакции, които не могат да бъдат обяснени или поне „повишават съмнението за незаконност“, заяви Николае Синтеза, ръководител на отдела за надзор на банките, в телефонно интервю за Bloomberg. Той не назовава обаче поименно кои банки са включени в проучването. "Получихме предупреждения от чужбина и след рутинна проверка открихме някои подозрителни сметки в повечето банки“, казва Синтеза. „Разследването започна през миналата година и е доста сложен процес, така че не знаем колко време ще отнеме да го приключим. Рано е да се говори за потенциални санкции", каза още той.

Румъния следва други страни от Европейския съюз (ЕС), като усилва мерите си за борба срещу прането на пари, тъй като се стреми да приеме еврото по-късно през това десетилетие, докато блокът се опитва да се справи с прането на пари с нов регламент. Скандалите разтърсиха през последните години някои държави членки, като Латвия и Естония, както и няколко банки, включително Danske Bank, което пък затрудни пътя на най-новите членки на ЕС към единната валута.

Николае Синтеза заяви, че една от банките в Румъния е замесена в скандала около Danske Bank, но сегашното разследване е отделно от казуса с Danske. Прокурорите от отдела за борба с организираната престъпност и тероризма също разглеждат случая, каза той. „Ако открием, че банките съзнателно са участвали в трансакциите, тогава това е криминален въпрос. Ако не, това е въпрос на банков надзор и ние ще бъдем тези, които ще прилагат потенциалните санкции", заключи Синтеза.

Румънската банкова асоциация отказва коментар пред Bloomberg.

Facebook logo
Бъдете с нас и във