Параграф22 Daily

§22 Новини

Румънски гражданин отива на съд за трафик на мигранти

Районна прокуратура - Благоевград, Териториално отделение - Петрич, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу гражданина на Румъния Г.-К.М., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по НК.

рез 2019 г. група граждани от Виетнам била преведена нелегално в Гърция и настанена в гр. Атина. Целта на мигрантите била да стигнат до държава в Западна Европа. Организаторът им се свързал с обвиняемия Г.- К. М. и двамата се уговорили той срещу заплащане да извърши превеждането на чуждите граждани през българо-гръцката и българо–румънската граница, както и транспортирането им до Румъния.

През юли 2020 г. обвиняемият се обадил на К. М. и му предложил срещу добро възнаграждение да извърши курс от Румъния до Гърция и обратно. По време на среща в Румъния той го склонил да преведе 6 граждани на Виетнам през държавните граници на Гърция, България и Румъния без разрешение на надлежните органи на властта.

За целта Г.- К. М. наел микробус, като в дъното на товарното помещение на превозното средство, зад шофьорската и пътническите седалки, изградил тайник. За да не събуди съмнение у граничните служители, обвиняемият купил няколко кашона с хранителни продукти, които сложил в товарното помещение на микробуса. Дал подробни инструкции на К. М. относно маршрута, паркирането, локацията на мигрантите и укриването им в тайника.

На 24 юли 2020 г., при преминаване на ГКПП Кулата - Промахон, управляваният от К. М. микробус бил спрян за проверка. Служители на ГПУ гр. Петрич открили укритите в него виетнамски граждани.

Водачът К.М., е привлечен към наказателна отговорност. Той се е признал за виновен за извършеното от него престъпно деяние. Делото срещу него е приключило с наложено наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 10 000 лева.

Обвиняемият Г.- К. М. е предаден на съд за това, че като подбудител и помагач умишлено е склонил К.М. срещу заплащане да преведе през държавната граница чуждестранни граждани, сред които имало и непълнолетни лица, без разрешение на надлежните органи на властта.

Предстои делото да продължи в съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във