Параграф22 Daily

§22 Новини

Румънски полицай под прикритие свидетелства срещу наш граничар

Румънски гражданин със статут на служител под прикритие, беше разпитан чрез видеоконферентна връзка по делото за подкуп срещу полицай от „Гранична полиция“. Това съобщават от Окръжния съд в Русе. Според обвинителния акт, на 17 октомври 2014 г. на ГКПП “Дунав мост“, като длъжностно лице обвиняемият М. М. поискал и приел дар от румънския гражданин А. М. - 180 румънски леи и 5 евро, за да му разреши да влезе в Република България с автомобила си, който бил с временен румънски регистрационен номер.

По време на съдебното заседание съставът на Окръжния съд в Русе разпитал двама свидетели. Първият е румънски гражданин, който се явил лично. Вторият – служител, действал под прикритие с кодово име „Адриан Марку“ бе в Апелативен съд – Букурещ, където в присъствието на съдия, секретар, преводач и служител от антикорупционна дирекция на Румъния, бе разпитан чрез системата за видеоконференции.

Лицето на свидетеля не се виждаше, а гласът му бе изменен, за да се запази самоличността му. Той потвърдил дадените в хода на досъдебното производство показания, че подсъдимият му е направил жест да сложи пари в документите, тъй като с регистрационните номера на автомобила му, „Адриан Марку“ е нямал право да напуска територията на Румъния.

Вторият – служител, действал под прикритие с кодово име „Адриан Марку“ бе в Апелативен съд – Букурещ, където в присъствието на съдия, секретар, преводач и служител от антикорупционна дирекция на Румъния, бе разпитан чрез системата за видеоконференции. Лицето на свидетеля не се виждаше, а гласът му бе изменен, за да се запази самоличността му. Той потвърди дадените в хода на досъдебното производство показания, че подсъдимият му е направил жест да сложи пари в документите, тъй като с регистрационните номера на автомобила му, „Адриан Марку“ е нямал право да напуска територията на Румъния.

Следващото съдебно заседание по делото е насрочено за 16 ноември 2020 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във