Параграф22 Daily

§22 Новини

Русенец осъди банка за надвзета лихва от 15 806,50 лв

Русенец осъди една от най-големите търговски банки в България да му върне 15 806,50 лева надвзети лихви, платени  за погашения по ипотечен кредит. Окръжният съд потвърди решението на районните магистрати в полза на потърпевшия, съобщиха от регионалната магистратура.

Русенецът с инициали В. И. А. воюва с кредитора от шест години. Той изтеглил 54 400 евро за жилище при 7,3% годишна лихва. По договор банката можела да вдига автоматично лихвата при увеличение на 6-месечния лихвен индекс Euribor. Макар че този показател паднал, вноската на клиента не била намалена. Банката дори си начислила недоговорена с кредитополучателя надбавка и премия към лихвата.

Длъжникът пресметнал, че за 4 години са му прибрали незаконно общо 8081,73 евро. Той завел дело първо за 5000 лв. и след като съдът му ги върнал, предявил иск и за останалата част от сумата.

 "Според Закона за защита на потребителите неравноправните клаузи са нищожни. Икономически затруднения изпитват не само банките, но и техните клиенти и интересите им също трябва да бъдат защитени", мотивират се магистратите.

През миналия месец те осъдиха същата банка да върне на русенка 5000 лв. надвзети лихви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във