Параграф22 Daily

§22 Новини

Русенка осъди Енергото

Русенският районен съд отхвърли дълг от 1877 лв. към Енерго про, след жалба на клиентка, която заявила, че парите са й начислени неправомерно. Жената наследила имота от дядо си. Партидата за потребление на елeктроенергия се водела на дядо й, а след смъртта му имота придобила ищцата.


На 13 февруари тази година служители на Енерго-про мрежи извършили проверка в имота и констатирали грешка при отчитането. Те направили корекция за минал период, от 6 септември 2012 до 13 февруари 2013 г. Така начислили допълнително 1877.26 лв. за 161 дни.


Клиентката била в шок от известието за голямата сума и твърди, че не е консумирала толкова много ток. Тя е категорична, че нито тя, нито близките й са правили нещо по електромера, за да променят отчитането. В жалбата си подчертава, че поддържането на техническата изправност на апарата е задължение на фирмата доставчик на ток.


От Енерго-про продажби АД оспорват иска с твърдението, че действащият закон регламентира правото на електроенергийните предприятия да извършват корекция на сметки за доставено електричество в минал период.


След като прецени събраните факти обаче, съдът постанови, че русенката няма дълг към Енергото. В решението си магистратите посочват, че поправка на сметките за вече доставен ток могат да се правят само ако е доказано, че абонатът е повлиял на апарата за отчитане по някакъв начин. В случая обаче няма никакви данни, че клиентката е виновна за разминаването в отчета на консумирания ток.

Facebook logo
Бъдете с нас и във