Параграф22 Daily

§22 Новини

Русенският окръжен съд отказа да арестува българин, издирван от румънските власти

Русенският окръжен съд е отказал да наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на 27-годишния студент М.М. от русенското село Новград, издирван от румънските власти. Това съобщават от Съдебната палата в крайдуанвския град. По делото е приложена Европейска заповед за арест, издадена от Районния съд в румънския град Крайова. С нея се иска младият мъж да бъде задържан и предаден във връзка с изтърпяване на наказание от година затвор.

От Русенския съд обясняват, че Европейската заповед за арест била издадена, след като на 20 септември 2015 г. младежът шофирал лек автомобил в Крайова под влияние на алкохолни напитки, като отказал на полицаите да му бъдат взети "биологични проби". Това деяние - отказ или избягване от вземане на биологични проби от шофьор на моторно превозно средство, било криминализирано в румънския Наказателен кодекс, като за него се предвиждало затвор от една до пет години.

От Русенския съд обясняват, че деянието, за което е издадена заповедта, не е престъпление по законодателството на България.

По време на съдебното заседание прокурорът поискал на М.М., вместо задържане под стража, да му бъде взета мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 1000 лева. Причината е, че младежът е неосъждан и има постоянен адрес, на който пребивава. Съдебният състав преценил, че не съществува реална опасност М.М. да се укрие или да извърши друго престъпление. Съдът е приел, че за осигуряване участието на младежа в производството по изпълнение на Европейската заповед за арест е достатъчна най-леката мярка за неотклонение - "подписка". Делото, на което ще се реши дали М.М. да бъде екстрадиран, или не, ще бъде гледано на 17 март тази година.

Тъй като младежът е бил задържан преди три дни, определението на Русенския съд подлежи на незабавно изпълнение и може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във