Параграф22 Daily

§22 Новини

Русенският робовладелец Пашата е арестуван в Марсилия

След 8-месечно разследване трима български граждани са обвинени в Петата република за „експлоатация на хора“ и за „експлоатация на просяци“, съобщава френският вестник Le Parisien. Според френската полиция те са изградили мрежа за експлоатация на хора с физически увреждания в Марсилия.

В бандата, ръководена от 55-годишният Станчо Д., наричан още Пашата, са били съпругата му Теменужка на 53 г. и брат му Иван на 50 г.

В Русе Станчо предлагал на местни бедняци да просят в Марсилия, като им е обещавал 50% от печалбата, както и подслон и храна. Според запознат източник просяците е трябвало да печелят между 20 и 80 евро на ден. Ако не са носели такава печалба, те са били гонени да спят в изоставени коли в ромски лагер.

Известен като жесток човек, в миналото Станчо е бил арестуван за ръководенето на подобни мрежи в Германия, Гърция, Швейцария и Италия.  "Той е избирал хора с физически недъзи, за да предизвикват повече съчувствие. На 23 май Станчо се е върнал от България заедно със 7 нови просяци, някои от които са имали тежка форма на полиартрит на краката. Заради липсата на грижи един от просяците е починал в болница в Марсилия от гангрена, а друг е към края на дните си в приют“, казва източникът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във