Параграф22 Daily

§22 Новини

Русия ще експроприира западни активи в страната, ако Западът конфискува руско имущество

Русия ще разшири прилагането на института на конфискация според руското законодателство и ще предприеме съпоставими мерки по отношение на имуществото на чужденци, ако западните страни започнат да конфискуват имуществото на руснаци. Това съобщи във вторник председателят на комисията по конституционно законодателство и държавно строителство на Съвета на федерацията Андрей Клишас.

„Ако „правовите“ и „демократични“ държави на Запада започнат да конфискуват имуществото на руски физически и юридически лица, тогава ние ще предприемем съпоставими мерки по отношение на имуществото на чуждестранни жители и ще разширим използването на института на конфискация съгласно Руското законодателство. Подобни действия на Запада няма да останат без ответни мерки“, написа сенаторът в своя канал в Telegram.

Бивш главен прокурор - главен прокурор на САЩ Мерик Гарланд, говори на изслушване на Комисията по бюджетните кредити в Сената на САЩ където е заявил, че администрацията на Съединените щати възнамерява да се обърне в близко бъдеще към Конгреса с искане за разширяване на правомощията й, за да може да конфискува руски активи и да се  разпорежда по-нататък с тях.

На същото изслушване той е потвърдил, че Министерството на правосъдието на САЩ ще подкрепи разработването на законопроект, който позволява на властите на САЩ да прехвърлят на Киев част от активите, конфискувани поради антируските санкции. В средата на април помощникът на президента на САЩ по национална сигурност Джейк Съливан уточни, че американското правителство няма да връща впоследствие на големите руски предприемачи техните активи, задържани във връзка със западните санкции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във