Параграф22 Daily

§22 Новини

Русия създават аналог на SWIFT до май 2015 г.

Руската Централна банка планира създаване на аналог на световната платежна система SWIFT до края на май 2015 г. За това съобщи заместник- директорът на департамента "Национална платежна система" в руската Централна  Банка - Рамиля Канафина. Целта е да се снижи почти до нулата зависимостта на местната платежна система от потенциални чужди оператори при въвеждането на нови чуждестранни санкции. Възможно е и свързване на руската платежна система към китайската национална платежна система - нещо, за което се договориха двете страни при посещението на руския президент Владимир Путин в Пекин тази година.

Япония и Китай имат отдавна национална платежни системи, вкл. и пълни аналози на SWIFT. В момента Русия и Иран също изграждат своите аналози на международната разплащателна система, за да повишат устойчивостта на финансовите си системи. По думите на Рамил Канафин Централната банка ще раздели на две национална система за разплащане с карти и системата за финансовите съобщения. Предвижда се да се създаде отделен център за обработка на съобщения в SWIFT формат, като завършването на проекта е планирано за май догодина.

Предложението за създаване на руски аналог на SWIFT бе направено първо през септември от Руския съюз на промишлеността и банковата асоциация "Русия". Това накара финансовото министерство да се задейства и да внесе законопроект, който предлага да се въведе система за регулиране, подобна на SWIFT, както и терминали като тези на Bloomberg и Reuters.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във