Параграф22 Daily

§22 Новини

Русия задържа трима украински шпиони

Русия съобщи, че е задържала трима украински шпиони, като добави, че единият от тях е планирал терористична атака. Контраразузнаването на Москва - ФСБ, не съобщи къде и кога е задържала украинците. Тя заяви, че двама от предполагаемите шпиони - баща и син - са били агенти на украинската служба за сигурност СБУ, които са "пътували до Русия, за да събират информация и да правят снимки и видеозаписи на стратегически важни предприятия и обекти от транспортната инфраструктура". Двойката е признала, че е била вербувана от СБУ, която им е предложила хонорар от 10 000 долара, допълва БНТ.

Третият украинец, който е планирал да извърши нападение, "е бил вербуван и е действал по указанията" на висш служител на украинското разузнаване, заяви ФСБ. "Нападението е било планирано да бъде извършено чрез взривяване на две самоделни взривни устройства с обща маса 1,5 кг в тротилов еквивалент", се казва в изявление на ФСБ. Агенцията не уточнява къде или кога е трябвало да бъде извършено нападението.

Съобщението идва в момент, когато напрежението около дългогодишния конфликт на Украйна с промосковските бунтовници в два от източните ѝ региони, граничещи с Русия, се засили, а западните съюзници на Киев твърдят, че Москва планира да нахлуе в Украйна тази зима. Русия отрича обвиненията и твърди, че Украйна е разположила половината от всички свои въоръжени сили в близост до зоната на конфликта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във