Параграф22 Daily

§22 Новини

Руска банкерка, подсъдима по дело за кражба на 7,5 милиарда рубли от банка "Угра", остава под домашен арест

Московският градски съд промени мярката за неотклонение и пусна под домашен арест Нина Чернова - бивш директор на московски клон на фалиралата руска банка "Югра", която е един от подсъдимите по делото срещу Алексей Хотин - бивш основен акционер на финансовата институция, който е обвинен в присвояване на 7,5 милиарда рубли от трезора, съобщава ТАСС. Алексей Хотин бе задържан през април тази година от служители на ФСБ и Министерството на вътрешните работи на Русия като част от разследването -за кражба на 7,5 милиарда рубли (около 120 млн. долара) от трезора.

Московският Басмански районен съд по-късно замени мярката за неотклонение на Хотин в домашен арест. Нина Чернова бе задържана под стража в рамките на това дело и лежа в предварителния арест почти шест месеца. Бившият президент на кредитната институция Алексей Нефедов и бившият председател на борда на директорите Дмитрий Шиляев също наскоро напуснаха ареста и сега се намират под домашен арест. Всички те са обвинени по част 4 на чл. 160 от Наказателния кодекс на Руската федерация („Присвояване“), никой от тях не се е признал за виновен и четиримата отказват да дават показания по обвиненията.

Делото за кражба на 7,5 милиарда рубли от банка „Югра“ е образувано през януари 2019 г. от Главна дирекция за разследване на особено важни дела към Следствения Комитет на Русия. Към момента на задържането на мажоритарния собственик на трезора Алексей Хотин банка "Югра" се е намирала на 30-то място сред руските трезори по размера на своите активи. Лицензът й е отнет през юли 2017 г., поради раздаването на големи вътрешни кредити и недостиг на резерви.

Банката е обявена в несъстоятелност през септември 2018 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във