Параграф22 Daily

§22 Новини

Руската банка „Связной“ може да загуби лиценза си заради проблеми с капиталовата адекватност

Централната  банка на Русия и Агенцията за застраховане на влоговете (АСВ) засега не коментират появилата се в медиите информация за възможно скорошно отнемане на банковия лиценз на частната кредитна институция ТБ „Связной“. В същото време и шефовете на самата болна влогонабираща институция настояват за нейното незабавно саниране и дори предупреждават регулатора за възможно скорошно спадане на водещи надзорни нормативи под минимално установените им законови стойности, съобщава вестник „Ведомости“.

Председателят на Управителния съвет на болната финансова институция Евгений Давидович е обяснил пред медиите, че към 1 август тази година индексът за капиталова адекватност на трезора ще падне 2%, докато към 1 юни тази година е бил на близо три пъти по-високо равнище - 5,5%, което обаче е все пак с 4,5% под установеното от руската Централна банка минимално ниво от 10 процента.

Това отчайващо положение с капиталовата адекватност на ТБ „Связной“ предполага и незабавно отнемане на издадения му банков лиценз, което ще бъде прецедент за руската банкова практика. Освен това, Давидович е посочил, че „акционерите на банката не могат да изпълнят изискването за нейната докапитализация със свои средства. Затова единственият шанс за спасение на влогонабиращата институция е нейната незабавна санация“.

Доскоро за потенциален санатор на болната банка бе сочена процъфтяващата ТБ “Ренесанс Кредит“, но явно нещата не са тръгнали, защото тази възможност вече не се обсъжда изобщо.

По-рано в руската преса се съобщаваше, че ТБ „Связной“ настоява, за да избегне фалита, и за реструктуризация на свой ипотечен заем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във