Параграф22 Daily

§22 Новини

Руската централна банка очаква скок на кредитните измами след края на пандемията

Руската Централна банка очаква скок на кредитните измами след края на пандемията от Ковид 19 и премахването на ограничителни мерки. Вероятно предстои скок в дейността на измамниците, предлагащи на руснаците "лесен начин" да решат проблемите си със сиви или дори черни заеми. Това се съобщава в прес релииз на РЦБ. "Прогнозираме, че след края на ограничителните мерки, свързани с пандемията, вероятно ще има скок в предложението на пари от т. нар. небанкови кредитори - различни компании, предлагащи на гражданите "начин" да решават проблеми срещу скъпо финансиране", заявил днес Валери Лях - директор на Департамента за борба с недобросъвестните практики на Централната банка.

На фона на разрастващата се пандемия на коронавирус в Русия, регулаторът улавя и растежа на незаконните кредитори. „Черните кредитори“ се възползват от ситуацията, когато много хора, в контекста на ограничителните мерки, свързани с пандемията, са загубили доходите си и се обаждат на потенциални „клиенти“, предлагайки им „пари на кредит без сертификати и гаранции“. Според Лях, обръщайки се към услугите на такива компании, гражданите не само могат сериозно да влошат положението си, защото "сивите и черни кредиткори" използват твърде агресивни и незаконни методи за събиране на своите вземания и същевременно не  изпълняват поетите от тях самите задължения. Централната банка също предупреждава руснаците за измамници, предлагащи различни видове компенсации и плащания. Такива предложения винаги трябва да бъдат последвани от опит да се разберат от дадено лице данните на неговата банкова карта или да се принуди гражданинът да извърши плащане към определено лице.

Централната банка обръща внимание и на факта, че е трудно, но все пак възможно, да се провери законността на компаниите, предлагащи финансови услуги, а в случай на проблеми с изплащането на заемите, длъжниците трябва да се свържат директно със своите кредитори като се възползват от възможностите за преструктуриране, предвидени от руските закони.

През първото тримесечие на тази година Банката на Русия е идентифицира 369 организации, които незаконно са предлагали услуги на финансовия пазар, включително 37 финансови пирамиди, 254 черни кредитори и 53 незаконни дилъри на валута. Нараснал е и броят на сайтовете и платформите, предлагащи печалба въз основа на операции с криптовалути и предоставяне на всички видове услуги на пазара на криптовалути.

Facebook logo
Бъдете с нас и във