Параграф22 Daily

§22 Новини

Руската централна банка отне лиценза на Неклис банк

Руската централна банка отне лиценза за извършване на банкови операции от ТБ Неклис банк (Москва), съобщиха от регулатора. 64% от акциите на трезора се притежават, чрез кипърската офшорна компания Organat Financial Ltd, от президента на групата на InfoWatch Наталия Касперска. Кредитната институция е член на системата за гарантиране на депозитите в Русия и към 1 декември 2019 г. заема 251-во място в банковата система на Руската федерация.

Неклис банк е била лицензирана от Банката на Русия на 18 декември 1991 г.

Според Централната банка Неклис банк напълно е загубила собствения си капитал и е осъществявала операции с признаци за изнасяне на активи зад граница. "В резултат на операциите, извършени от Неклис банк, в баланса на кредитната институция се е оформил портфейл от потенциално лоши заеми, отпуснати на физически лица на обща стойност над 1,3 милиарда рубли. Тези кредитни операции показват признаци за възможно изнасяне на пари зад граница и увреждане интересите на кредиторите и на инвеститорите" се казва още в съобщението на регулатора.

Неклис банк също така е нарушавала федералните закони, регулиращи банковата дейност и наредбите на Банката на Русия, заради което РЦБ многократно и е налагал мерки за въздействие през последните 12 месеца, включително и ограничавайки размера на привличаните средства от физически лица.

Със същата заповед РЦБ е отнет и лицензът на Неклис банк за извършване на професионални дейности на пазара на ценни книжа.

В затворения трезор вече е назначена временна администрация на Централната банка на Руската федерация, която ще остане там до назначаването на синдик или ликвидатор. Правомощията на изпълнителните органи на кредитната институция са прекратени.

Мажоритарният собственик Наталия Касперская, президент на групата компании InfoWatch е заявила, че няма да предприема никакви действия във връзка с решението на РЦБ за отнемане на лиценза на Неклис банк.

Руската Агенция за застраховането на депозитите възнамерява да използва агенти, които ще бъдат избрани на конкурсна основа не по-късно от 16 януари за изплащане на спестяванията в затворената институция. Застрахователното обезщетение в размер на 100% от сумата на всички сметки (депозити) в банката, включително и тези, открити за предприемаческа дейност, не може да надвишава 1,4 милиона рубли(24 000 долара ).

На банков депозит (сметка) в чуждестранна валута застрахователното обезщетение се изчислява в рубли по валутния курс на РЦБ в деня на отнемане на лиценза - 10 януари 2020 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във