Параграф22 Daily

§22 Новини

Руската централна банка предупреждава за нова схема на "черните" кредитори

Централната банка на Русия съобщава за масово разпространяване на нова схема за черно кредитиране в страната на Путин. Измамник дава заем на физическо лице или на едноличен търговец и след това "изчезва". Това е съобщил в интервю за вестник "Росийская газета" директорът на отдела за борба с нелоялните практики на Централната банка на Руската федерация Валери Лях.

Според него, при тази схема, "черен" заемодател дава кредит на физическо лице или на едноличен търговец и след това "изчезва". По този начин той създава условия за възникване на некоректност на длъжника, който просто няма на кого да плати или целия си дълг, или редовните погасителни вноски. В същото време, съгласно договора за заем, сумата бързо расте заради натрупаните дължими лихви и наказателните лихви. След известно време черният кредитор завежда дело в съда с искане за незабавно погасяване на цялата дължима сума ведно с натрупаните върху ние лихви.

Валери Лях припомни, че в Русия съществува забрана за събиране на дългове чрез съда в полза на "черните" кредитори, но понякога отделни решения могат да се вземат в полза на "нелегални финансисти". Лях отбелязва още, че информацията за закона, забраняващ на съдилищата да налагат принудително събиране на дължими суми в полза на черните кредитори, не винаги е достъпна за гражданите-потребители на финансови услуги.

През 2019 г. Банката на Русия е идентифицирала 2,6 хиляди нелегални организации на финансовия пазар на федерацията. От тях поне 1,845 се  идентифицират като черни кредитори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във