Параграф22 Weekly

§22 Новини

Руската централна банка забрани дейността на четири украински банки в Крим

Централната банка на Русия нареди на четири украински банки да прекратят дейността си на територията на Крим и града с федерално знамение Севастопол. В официално съобщение, публикувано на сайта на институцията, е посочено, че от 21 април дейност в Крим и Севастопол не могат да развиват „Приватбанк”, „Всеукраинский акционерный банк”, „Киевская Русь” и „Имэксбанк”.

В съответствие на законодателството на Русия тези банки вече нямат право да извършват никаква финансова дейност на територията на Крим и Севастопол, освен операциите по предаването на активите и уреждане на задълженията.Клиентите на четирите банки ще бъдат компенсирани с активите на руския Фонд за защита на вложителите.


Според  регулатора, отнемането на лицензите се налага във връзка със защита на клиентите, чиито права са нарушени, включително и заради фактическото преустановяване на дейността на подразделенията на тези банки в Крим и Севастопол.


Липсват дори и перспективи банките отново да възстановят работата си на полуострова, коментират още от Централната банка на Русия.


По-късно зам.-председателят на институцията Михаил Сухов обясни, цитиран от ИТАР ТАСС, че украински банки могат да работят до 1 януари 2015 година без лиценз в Крим. Единственото условие е те да изпълняват добросъвестно своите задължения и да няма оплаквания от страна на клиентите.


Сухов коментира още, че очаква до месец руските финансови институции по-активно да влязат в Крим и да предоставят услуги на местните клиенти - да приемат депозити, да отпускат кредити и да обменят валута. 


Украинските медии отбелязват от своя страна, че много украински финансови институции решават да се изтеглят от Крим в последните седмици. Близо 20 украински банки са развили клонова мрежа с около 1000 клона на територията на полуострова. Големи руски банки като Сбербанк и ВТБ също се изтеглиха заради опасения от санкции от Запада, отбелязва Financial Times.

О

Facebook logo
Бъдете с нас и във