Параграф22 Daily

§22 Новини

Руската ФАС глоби Apple с 12 милиона долара

Федералната антимонополна служба (ФАС) на Русия наложи глоба върху оборота на Apple в размер на повече от 12 милиона долара за злоупотреба с господстващо положение на пазара на мобилни приложения. Това се случило след изявлението на Лабораторията на Касперски, се казва в изявление на министерството. „На 26 април 2021 г. FAS Русия наложи глоба за оборот на Apple Inc. в размер на повече от 906 милиона рубли (над 12 милиона долара) за нарушаване на антимонополното законодателство“, се казва в съобщението. Apple заяви, че не е съгласна с решението на FAS и ще продължи да го обжалва своевременно.

Отбелязва се, че през август 2020 г. ФАС е  приключила разглеждането на делото срещу Apple Inc.,започнато по искане на AO Kaspersky Lab. Компанията беше обвинена в злоупотреба с господстващо положение на пазара за разпространение на мобилни приложения в операционната система iOS. Според Федералната антимонополна служба Apple е предприела действия, които са довели до предоставяне на предимства на собствените си продукти и в същото време са влошили условията за разпространение на продукти на конкуренти - приложения за "родителски контрол".

Регулаторът е издал коригираща заповед на Apple, според която организацията трябва да премахне от документацията си разпоредби, които й дават право да отхвърля (не разрешава) приложения на трети страни в App Store по каквато и да е причина, дори ако отговарят на всички изисквания. В допълнение, регламентът също така изисква от Apple да гарантира, че патентованите приложения нямат предимство пред приложения на трети страни и позволяват на разработчиците на приложения за родителски контрол да разпространяват приложения в App Store, без да губят критична функционалност.

"Понастоящем изпълнението на заповедта на антимонополния орган е спряно поради обжалване в съда", обясниха още от ФАС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във