Параграф22 Daily

§22 Новини

Руската Сбербанк съобщи, че е помогнала да се предотврати кибератака срещу голям американски трезор

През юли тази година руската влогонабираща институция Сбербанк е помогна на една от най-големите американски кредитни институции да предотврати кибератака, като по този начин щатският трезор е избегнал щети в размер на няколко милиона долара. Това съобщи пред ТАСС в кулоарите на Източния икономически форум заместник-председателят на УС на Сбербанк Станислав Кузнецов, който ръководи информационната сигурност на финансовата институция.

"В края на юли в нашия център за киберзащита бе регистрирана атака, чрез която хакери се опитаха да изтеглят голяма сума пари от няколко чуждестранни кредитни организации. Чрез нашия център за информационна сигурност ние информирахме американската банка и съответните платежни системи, чиито карти са издадени от тази банка и така предотвратихме присвояването на няколко милиона долара ", допълнил той.

В същото време Кузнецов отказа да посочи коя конкретна американска банка е била изложена на нападението. Според него измамниците са успели да хакнат един от нейните терминали и така да осъществят голям брой незаконни операции. "Съдържанието на тази атака се заключаваше в това терминалът за придобиване в един от търговските обекти да бъде компрометиран. Както знаете, в САЩ все още действа правилото в редица области не се изисква проверка на транзакции с карта чрез ПИН код, ако тя не надхвърля сумата от 130 долара. Чрез многобройни такива операции наведнъж бяха атакувани ресурсите на няколко банки“, описал Кузнецов схемата за кибер атаката.

В същото време той подчерта, че това е добър пример за факта, че кредитните организации трябва да откриват подобни атаки в автоматизиран режим и да не допускат действия, насочени срещу клиенти както на руски организации, така и на чуждестранни трезори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във