Параграф22 Daily

§22 Новини

Руски депутат иска прокуратурата да провери паричната политика на Централната банка

Депутатът от долната камара на руския парламент - Държавната дума, Евгений Федоров, е изпратил до генералния прокурор на Русия Юрий Чайка искане за провеждане на предварителна проверка за парично-кредитната политика на руската Централна банка тази година. Недоволството на парламентариста е предизвикано от официален документ на регулатора "Основни насоки на единната държавна парично-кредитна политика през 2014 г. и за периода 2015 - 2016 г.", който предвижда въвеждане на режим за плаващ валутен курс и за формиране на курса на рублата към другите валути най-вече под влияние на пазарните механизми и фактори.

Законодателят смята, че подобни реформи на регулатора нарушават п. 2 от  чл. 75 на Конституцията на РФ, в който черно на бяло е записано, че "защитата и гарантирането на устойчив валутен курс на рублата е основна функция на Централната банка на Руската Федерация, която се осъществява независимо от другите органи на държавната власт".

В сигнала се посочва още, че съгласно федералния закон "За Централната банка на Руската федерация" - "основна цел на парично -кредитната политика на Банката на Русия е защитата и гарантирането на стабилността на рублата", а националната валута се е обезценила за периода от 17 декември 2013 г. до 27 октомври 2014 г. с цели 31% спрямо долара, а по отношение на еврото — с 22%. Затова депутатът Евгений Федоров моли Генралната прокурата да провери действията на регулатора и да им даде съответната правна оценка, защото "това е съзнателно нарушаване на законодателството и са предизвикали сериозни загуби".

Според руската Централна банка, регулаторът предоставя цялата си отчетност за свършената работа в Сметната палата на страната, която и определя правилността - или погрешността, на неговите действия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във