Параграф22 Weekly

§22 Новини

Руски депутати искат съд над Михаил Горбачов за държавна измяна

Група депутати от руската Държавна дума са подготвили запитване, адресирано до главния прокурор на Русия Юрий Чайка с искане за провеждане на прокурорска проверка на събитията в периода на разпадане на СССР, пише "Известия". Депутатите разчитат, че на основание на запитването и нарезултатите от последваща проверка, ще бъдат възбудени наказателни дела, включително срещу последния съветски лидер Михаил Горбачов.


По мнението на инициаторите, гражданите на СССР са се изказали на референдума за запазването на единната държава, а висшите ръководители са извършили незаконни действия, които са повлекли след себе си разпадането на страната. "Още на 4 ноември 1991 г. управлението за надзор на изпълнителния орган за държавна сигурност на Главната прокуратура на СССР започна дело срещу президента на СССР Михаил Горбачов, но на следващия ден, под натиска на последния съветски лидер, главната прокуратура отмени постановление за възбуждане на криминално дело", напомниха депутатите.


Горбачов се обвинява в създаването на Държавен съвет на СССР и ръководенето на този орган, който не е предвиден от конституцията на СССР като орган на държавната власт. Именно Държавният съвет взе решенията за признаване на независимостта на балтийските съветски републики, въпреки че подобни решения не са можели да вземат и легитимните органи на властта.


"Престъпление от този род няма давност, а самият Горбачов в момента няма имунитет срещу наказателно преследване", подчертават депутатите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във