Параграф22 Daily

§22 Новини

Руски хакери разпънаха гигантски флаг на СССР върху посолството на САЩ в Москва

По повод 30 години от оставката на първия президент на СССР руската арт група „Re:ванш“ е прожектирала огромен съветски флаг върху сградата на американското посолство в Москва.

43-секундната прожекция започва със заря, последвана от надпис: „Честита Коледа, чичо Сам, преди 30 години ти получи прекрасен подарък“, продължава с обещание, че „за САЩ няма да има повече подаръци като разпадането на СССР“, и завършва с оптимизъм: „Голямата Русия се възражда“.

Включени са и кадри от важни събития за съвременна Русия, като Олимпиадата в Сочи, вкарването на Крим в състава на Руската федерация, провеждането на Световно първенство по футбол  и други.

На 25 декември 1991 г. червеното знаме на СССР беше свалено от Сенатския дворец на Московския Кремъл — пишат „re:ваншистите“ от артгрупата в информация към видеото в YouTube. — Сметнахме за символично 30 години след това събитие да издигнем отново знамето на суперсила под формата на светлинна проекция. Като символ на възраждането на Велика Русия”. 

През юни миналата година същата формация пак използва сградата на американското посолство като платно за политическа агитация. Тогава бяха прожектирани призиви да се гласува за предложените от президента Путин промени в „Конституцията на Клинтън и Елцин“ и кадри на смеещите се и прегръщащи се Елцин и Клинтън.

Дали това е политически арт, политпропаганда, обикновено тролене или и трите заедно, може да се спори. Но Русия още не може са се примири с разпадането на СССР и на фона на нарастващото напрежение между Кремъл и Запада, политическата носталгия намира нови начини за изява. Например преди няколко дни, по време на мача от Евро хокей тур с Финландия, руснаците са излезли с екипи с надписи "СССР" на кирилица на гърдите.

Според скорошно проучване на общественото мнение в Русия над 60% от хората съжаляват за разпадането на СССР. За да се възроди „Голямата Русия“ от прожекцията на „RE:ванш“, трябва да има желание и от останалите бивши републики, а такова не се забелязва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във