Параграф22 Daily

§22 Новини

Руски измамници крадат Фейсбук профили с нагла фишинг схема

Мнима руска фирма опитва по хитър начин да краде Фейсбук профили на нищо неподозиращи потребители на социалната мрежа. Опитите за измама се извършват посредством лични съобщения, обещаващи 150 лв/седмично, ако човекът доброволно осигури достъп до профила си с цел външна реклама. За тази порочна практика, която в последната седмица набира все повече скорост в интернет, сигнализира нашият читател И.Д., който ни предостави и скрийншотове от кореспонденцията с добре изглеждаща рускиня на име Алена.

Става въпрос за т.нар. „фишинг“ схема, която в Wikipedia е дефинирана като: Злонамерен опит за придобиване на чувствителна информация като потребителско име, парола и детайли на кредитна карта, като извършителят приема чужда самоличност при електронни комуникации. Най-често започва със създаването на дубликат на съществуваща уеб страница на голяма банка или кредитна компания. „Преди няколко дни получих известие във Фейсбук, от което ставаше ясно, че някаква „фирма“, представяща се за рекламна агенция, използвайки социалната мрежа за реклами, „наема“ профили срещу заплащане. Какво точно значи това... не знам, но още от началото се усъмних, че става въпрос за измама. Известието беше тип реклама, която води с линк към определен сайт, където бе обяснено всичко – наемат профили на потребители, от които изискват достъп до парола и email и ги използват за реклама, като плащат по 150 лв. на седмица“, започва разказът си нашият читател.

Той допълва, че умишлено се регистрирал с име и телефон за връзка на сайта, за да получи обаждане от „агент“ на фирмата. И действително – само около час по-късно на телефона му, през руския номер +7 900 636-**-**, се включила въпросната Алена, която му обяснила, че от него не се очаква нищо друго освен да си даде: потребителското име, паролата, номер на дебитна карта или портфейл. А заплащането щяло да става по електронен път – през Yandex, KiWi, WebMoney, PayPal или банкова сметка. Всъщност в този момент се оказа, че заплащането е 250 рубли на всеки 8 дни, а не както бе описано преди това. С други думи – около 10 хил.рубли на година или общо 250 лв. Разбира се, веднага след като поиска от мен всичката лична информация, прекратих разговора, но съм убеден, че става въпрос за брутална измама, с която тези хора ще открадната десетки профили в социалната мрежа.

Затова искам да предупредя за тази схема, за да може дори и най-технически неграмотните да не се подлъгват“, пише още в сигнала си нашият читател.

Facebook logo
Бъдете с нас и във