Параграф22 Weekly

§22 Новини

Руски съд арестува производителя на "Кралска вода"

Никулинският районен съд в Москва наложи мярка за неотклонение "арест" на предприемача Йосиф Бадалов, шеф на компанията която бутилира и доставя на адрес чиста питейна вода под марката "Кралска вода", съобщи местният вестник "Коммерсантъ".


Бизнесменът е обвинен в неплащане на данъци в сумарен размер от 300 млн. рубли, макар в затвора да се е отзовал по съвсем друго обвинение - за мошеничество. В момента той има натрупани дългове за над 6 млн. долара.


Мярката за неотклонение е наложена от съда по искане на следовател от Управлението на руското МВР в Западния административен окръг на Москва. Измамата се заключава в това, че на 17 февруари 2014 г. ръководителят на юридическата кантора "Защита" - Дионисий Золотов, сключил с Йосиф Бадалов договор, по силата на който му е предоставил едногодишен лихвен заем от 4 млн. долара. Освен това, на 24 март 2014 г. между тях е бил сключен още один договор за заем в размер на 1,5 млн. евро. Като обезпечение по това немалко финансиране, Бадалов е заложил редица помещения и парцели в Подмосковието, които обаче - приеднапоследваща проверка, не се оказали негова собственост, защото се водели на офшорни компании, регистрирани на британските Вирджински острови.


Щом установил това, адвокат Золотов се обърнал към полицията, която възбудила наказателно дело за мошеничество в особено големи размери. След това в офисите и в домовете на Йосиф Бадалов са били проведени обиски, а самият производител на чиста питейна вода е бил на часа задържан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във