Параграф22 Daily

§22 Новини

Руски съд глоби дъщерна фирма на Норникел със 146 милиарда рубли

В руския град Красноярск, разположен в Сибир, състав на Арбитражния съд частично е удовлетворил иска на Росприроданадзор срещу енергийна компания NTEK, дъщерно дружество на Норникел, заради нанесени екологични щети при изливането на гориво в природата. Глобата е намалена до 146 милиарда рубли, решила съдия Наталия Варигина. "Претенциите са частично удовлетворени. Да се възстановят на държавата 146.177 милиарда рубли (около 2 милиарда долара), включително 145.492 милиарда рубли в доход на държавата. Ще откажа да се удовлетворят претенциите в останалата им част", е записано в решението на съдия Варигина.

Страни по делото са ГМК Норникел, Министерството на екологията на Русия и Управлението по опазване на околната среда в Красноярския регион.

В края на май миналата година, един от резервоарите за гориво в КПК-3, собственост на Норникел се срина поради пропадане на опорите. В резултат на това от резервоара са се излели повече от 20 000 тона нефтени продукти. Росприроданадзор оцени щетите за околната среда на около 148 милиарда рубли. Норкел обаче не е съгласен с методологията за изчисляване. Според изчисленията на компанията щетите са едва 21,4 милиарда рубли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във