Параграф22 Daily

§22 Новини

Руски съд глоби Google с 6 милиона рубли за отказ да премахне незаконно съдържание

Мирови съд в Москва глоби Google с 6 милиона рубли по три точки за отказ да премахне забранена информация. Общият размер на глобите, наложени на компанията, възлиза на 32,5 милиона рубли, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на Таганския окръжен съд. „С решението на съдебния район № 422 на мировия съд Google бе признат за виновен по два протокола, съставени съгласно член 13.41 от Кодекса за административните нарушения на Руската федерация (собственикът на сайта не е изтрил информация или уеб страница, ако задължението за изтриване на такава информация е предвидено от законодателството на Руската федерация). под формата на глоба от 4 милиона рубли “, съобщиха от пресслужбата.

По-рано беше разгледан един административен протокол, съставен от Роскомнадзор по същия член. Според него компанията получи глоба от 2 милиона рубли. Преди това мировия съд глоби Google с 23,5 милиона рубли по три административни протокола за отказ от изтриване на забранена информация и 3 милиона рубли за отказ да локализира бази данни на руски потребители в Руската федерация. Така общият размер на глобите, наложени на Google LLC от руските съдилища, възлиза на 32,5 милиона рубли.

Роскомнадзор по-рано обяви, че YouTube, собственост на Google LLC, не е премахнал около 5000 забранени материала. Според администрацията, YouTube игнорира исканията за премахване на материали, съдържащи невярна информация, включително и за коронавируса. Агенцията уточни, че видео хостингът е лидер в количеството незаконно съдържание, което не е изтрито.

От началото на годината са съставени 11 протокола срещу Google LLC за неизтриване на незаконни материали. Роскомнадзор също се обърна към съда във връзка с отказа на компанията да локализира базите данни на руски потребители в Руската федерация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във