Параграф22 Daily

§22 Новини

Руският изтребител "Шах и мат" ще бъде представен на Dubai Airshow 2021

Ростех за първи път ще представи нов руски еднодвигателен изтребител от пето поколение Checkmate (В превод от английски "Шах и мат") на Dubai Airshow 2021, което ще се проведе от 14 до 18 ноември в ОАЕ. Това съобщи за ТАСС източник от авиационната индустрия.

„Checkmate предизвика голям интерес в чужбина, Обединените арабски емирства са отлична платформа за представяне на самолета пред широк кръг от потенциални партньори. Предвижда се провеждането на редица закрити презентации за делегации – участници в салона, както и открита презентация за посетители и представители на медиите“, каза той.

По-рано в интервю за ТАСС генералният директор на Рособоронекспорт (част от държавната корпорация Ростех) Александър Михеев каза, че потенциалните чуждестранни клиенти проявяват повишен интерес към най-новия руски еднодвигателен изтребител от пето поколение Checkmate. Новият самолет е търсен вече на редица пазари. В парковете на военновъздушните сили на много страни, включително в Южна Америка, има нужда от самолети от този клас.

На авиошоуто МАКС-2021 Обединената авиационна корпорация (ОАК, част от Ростех) проведе презентация на нов лек тактически самолет (LTS). Едномоторният изтребител беше наречен Checkmate. Предвижда се да се конкурира с американския F-35A Lightning II и шведския JAS-39 Gripen. Checkmate включва всички най-модерни разработки, включително отворена архитектура за изграждане в интерес на клиента и уникални технологии за изкуствен интелект.

Очаква се LTS да извърши първия си полет през 2023 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във