Параграф22 Daily

§22 Новини

Руският "Зенит" платил за нападателя Хълк на бразилци по фалшиви документи

Бразилският футболен клуб "Кампиненсе" е получил съвсем незаконно милионен чек от санкт-петербургския ФК "Зенит" в размер на пет процента от трансферната сума, платена за преминаването на нападателя Хълк от португалския гранд "Порту" в руския футболен клуб, съобщава бразилският сайт Esportes.br.


Общият размер на трансферната сума по сделката, осъществена през 2012 г., достига колосалните 60 млн. евро. От тази сума "Порто" е получил 40 млн. евро, а "Кампиненсе" - 3 млн. евро.


В бразилската футболна конфедерация (CBF) "Кампиненсе" е бил регистриран като клуб, който е възпитал Хълк. Но бразилският нападател е съобщил лично на ръководството на ФК "Зенит", че никога през живота си не е играл за този бразилски клуб. Така измамата за нула време излязла на яве. Сега думата има ФИФА.


Хълк за започва да се занимава професионално с футбол в бразилския клуб "Витория". Скоро емигрира в Япония и започва да играе в "Кавазаки Фронтале". След няколко месеца Хълк е даден под наем в "Консадоле Сапоро", където отбелязва 25 гола. През 2007 година той отново е даден под наем, но този в "Токио Верди", където е още по ефективен - 37 гола в 42 участия.


След престоя си в Япония, Хълк преминава в португалския "Порто" ,които купуват само 50 % от правата върху играча на стойност 5.5 млн. евро. Той отбелязва гол още при дебюта си. По-късно превръща в безспорен титуляр, формирайки трио в атаката с Кристиан Родригес и Лисандро Лопес. През Август 2009 г. Хълк удължава договора си до 2014 г. с клауза за откупаване на стойност 100 млн. евро.


На 13 Май 2011 г. Порто откупуват още 40 % от правата върху Хълк като заплащат сумата от 13.5 млн. евро и удължават договора му до 2016 г. отново с клауза откупуване на стойност 100 млн. евро. Хълк приключва сезон 2010-11 с 36 гола в 52 изиграни мача.


През сезон 2011/12 е избран за капитан на Порто. На 3 септември 2012 преминава в Зенит за 60 млн евро. Дебютира срещу Терек Грозни, влизайки на полувремето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във