Параграф22 Daily

§22 Новини

Руските банки ще пуснат аналог на услугите Apple Pay и Google Pay от 1 април 2022 г

Още на 1 април 2022 г. повечето големи руски банки ще пуснат приложението SBPey, базирано на системата за бързи плащания на Банката на Русия, която е предназначена да замени усл,гите Apple Pay и Google Pay. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на информация на руските кредитни институции. В същото време някои влогонабиращи институции отбелязаха, че вече са въвели в действие съответната система. Сред тях са трезорите "Руски стандарт" и Експобанк.

Плащане през SBPey се извършва чрез четене на QR код. Участниците на пазара за банкови услуги и Националната система за разплащателни карти вече работят върху плащане с NFC - просто чрез докосване на смартфон до терминала.

На 6 март 2022 г. Централната банка обяви, че руските притежатели на карти Visa и Mastercard няма да могат да използват услугите за плащане на Apple Pay и Google Pay. От банката отбелязаха обаче, че за притежателите на тези видове карти все още е възможно да се използват стандартни контактни или безконтактни плащания с карти в цяла Русия.

Освен това безконтактните плащания могат да се извършват със смартфон с помощта на услугата за мобилно плащане Mir Pay, съобщиха от руската Централна банка. Повече от 80 руски трезора могат да свържат издаодените от тях карти Mir към тази услуга, се казва още в доклада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във