Параграф22 Daily

§22 Новини

Руските шпиони се изправят пред Софийския военен съд

Два съдебни състава на военния съд в София решават дали да оставят в ареста петима от групата за шпионаж в полза на Русия, разбита преди няколко дни. При акцията бяха задържани шестима, но един от тях направил самопризнания и затова е с парична гаранция. Заседанията на военните съдии ще вървят успоредно, а за всеки един от задържаните ще има отделно произнасяне.

Исканията за задържане в съда са постъпили в 6.26ч. тази сутрин. Сред задържаните са и заместник-директора на Дирекция "Планиране, програмиране и бюджет" в МО и шефът на регистратурата за класифицирана информация в парламента. Заседанията ще са при закрити врата, заради секретността на документите. 

Ръководител на групата, според прокуратурата, бил бивш ръководен кадър на военното разузнаване - Иван Илиев, обучаван у нас, а след това и в ГРУ в Москва. Той имал за задача да изгради нелегална агентурна мрежа. Вербувал лица, които имали достъп до класифицирана информация, свързана с НАТО и ЕС. Част от групата била жена му, с двойно гражданство - руско и българско. Била посредник между мъжа си и служител на руското посолство, предавала документни и пари. Документирани са нейни посещения в руското посолство, където се ползвала с авторитет, каза преди дни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Повече от 4 часа са били необходими на адвокатите, за да четат материалите и събраните срещу клиентите им доказателства. Освен Иван Илиев, който е уличен като резидент и ръководител на групата, бивш шеф във военното разузнаване, друг обвиняем е Любомир Медаров, който понастоящем ръководи секретната регистратура на Народното събрание, но преди това е работил за военното разузнаване заедно с Иван Илиев. Другите двама обвиняеми са настоящи служители във военното разузнаване. Има и един висш служител в Министерството на отбраната, който отговаря за бюджета и планирането на разходите за българската армия. Според информация на "По света и у нас" именно това е човекът, направил самопризнания и е с определена мярка за неотклонение "парична гаранция".

Командировани са военни прокурори от цялата страна, за да могат да се гледат мерките, тъй като съставите на военните прокуратури и военните съдилища са силно ограничени.

Максималната присъда е доживотен затвор, в случай че съдът признае вината им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във