Параграф22 Daily

§22 Новини

Руските власти обвиниха директора на топлоцентралата в Норилск, от която изтекоха хиляди тонове дизелово гориво

На директора на топлоелектрическата централа в руския град Норилск, Западен Сибир, от която миналия месец изтекоха 20 000 тора дизелово гориво, е повдигнато обвинение в нарушение на екологичните норми, предаде Асошиейтед прес. Ако бъде признат за виновен, Вячеслав Старостин може да бъде осъден на до пет години затвор.

Говорителката на Следствения комитет на Руската федерация Светлана Петренко съобщи за обвинението срещу Старостин и каза, че разследването за аварията на 29 май продължава. Голяма част от изтеклото гориво е попаднало във водни обекти в района на Норилск и има опасения, че ще достигне до Северния ледовит океан.

Нафтата е изтекла от спукан резервоар, което според прокуратурата вероятно се дължи на размразяване на арктическата почва. Аварийни екипи са поставили плаващи бариери, за да предотвратят навлизане на горивото в река Амбарная. Тя се влива в езерото Пясино, което от своя страна изтича в река, която е приток на Карско море, част от Северния ледовит океан.

Директорът на руската екоагенция Росприроднадзор Светлана Радионова отрича горивото да е стигнало до езерото. Според регионалния инспектор на агенцията Василий Рябинин обаче не са извършени адекватни тестове и горивото вероятно е проникнало в езерото. "Ако дойде буря, (изтеклата нафта) ще се стече по бреговете на реката и бавно ще отрови екосистемата на Норилск и Пясино. Последиците няма да са незабавни. (Нафтата) може да стигне до Карско море", каза Рябинин за АП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във