Параграф22 Daily

§22 Новини

Руското МВР посочи размера на щетите от корупция в страната

Щетите по делата за корупция за осем месеца на 2019 г. възлизат на 102 милиарда рубли, съобщи днес зам.-началникът на отдела за борба с нарушенията в областта на разпределението и използването на бюджетни средства на Министерството на вътрешните работи на Русия Дмитрий Севастянов. „В резултат на мерките през 2019 г., органите на реда са пресекли 18 400 престъпления, свързани с корупция, включително 5 500, извършени в голям или в особено голям мащаб“, се казва в негова статия, публикувана днес във вестник "Руска полиция". Възстановени са щети в размер на 27 милиарда рубли.

През осемте месеца е приключило разследването на повече от 15 хиляди корупционни престъпления, от които 1 600 са извършени от група лица в конспирация, а 632 - като част от организирани престъпни групи или престъпни общности. Идентифицирани са били повече от 8 хиляди лица, извършили корупционни престъпления; около 6 5 00 човека са били преследвани наказателно. Наблюдава се ръст на броя на разкритите корупционни престъпления с 4,7% на годишна база.

За периода януари-август тази година правоохранителните органи са установили повече от 3 хиляди престъпления, извършени от длъжностни лица, които вече са осъдени за подкуп. От тях, според Севастянов, 805 са извършени в голям или особено голям мащаб. "Хиляди бяха привлечени към наказателна отговорност. По приключените наказателни дела беше иззета собственост и пари за над 1,5 милиарда рубли", каза заместник-началникът.

"За 8 месеца са регистрирани 3 хиляди факти за даване на подкуп, включително 399 - извършени в голям или особено голям мащаб. Идентифицирани са 1,8 хиляди лица, подлежащи на подкуп, от които 1,2 хиляди са преследвани. Разкрити са 1 хиляда факти за посредничество при подкуп, включително 386 - извършени в голям или особено голям мащаб. От 462 идентифицирани лица, извършили престъпления, 276 са привлечени към наказателна отговорност. По приключите с осъдителни присъди дела е иззета собственост, вкл. пари, за над 128 милиона рубли “, обобщи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във