Параграф22 Daily

§22 Новини

Руското МВР проявява интерес към обща база за киберпрестъпления с Централната банка

На фона на нарастването на киберпрестъпността руското министерство на вътрешните работи се интересува от създаването на единна база данни за киберпрестъпления, която ще включва данни от Централната банка. За това ТАСС бе информиран в пресцентъра на ведомството в отговор на съответно искане от агенцията. "Профилното подразделение на централния офис на руското министерство на вътрешните работи се интересува от създаването на единна база за киберпрестъпления", заяви пресцентърът. Министерството на вътрешните работи подчерта, че подробните коментари преди създаването на такава база данни се считат за преждевременни", сочат от руското МВР.

По-рано вестник "Известия" съобщи, че Русия ще създаде единна база за киберпрестъпления, където се планира да се включат данни от Централната банка и Министерството на вътрешните работи. Както заявиха в Министерството на финансите, прилагането на единен подход за формиране на статистика за киберпрестъпленията ще даде възможност за по-ефективна оценка на методите за борба с киберпрестъпниците. Те реагираха положително на инициативата в редица руски банки, включително Сбербанк, Банка Откритие, Росбанк, Банка Ак Барс, Пощенска банка и Кримската РНКБ.

По-рано ръководителят на Главния организационно-аналитичен отдел на Главната прокуратура на Руската федерация Андрей Некрасов заяви в интервю за ТАСС, че през последните години броят на престъпленията, извършени с използване на информационни и телекомуникационни технологии или в областта на компютъра информацията се е увеличила до мащаб, който позволява да се говори за тях като за заплаха за националната сигурност ... Особено като се има предвид техният нисък процент на разкриване, регистриран на ниво не повече от 25%.

Според Министерството на вътрешните работи за четири месеца на 2021 г. броят на ИТ престъпленията в Русия се е увеличил с 31,5%. Почти две трети от тях се извършват с помощта на Интернет, над една трета - с помощта на мобилни комуникации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във