Параграф22 Daily

§22 Новини

Руското МВР възбуди наказателно преследване срещу банкери от Мастер-банк

В Москва е възбудено наказателно дело за преднамерен банкрут на местната влогонабираща институция Мастер-банк, съобщава в нарочен прес-релииз руското МВР. Общата сума на щетите от това мошеничество надхвърлят 17 млрд. рубли или около 340 млн. долара. „Лица измежду бившите ръководители на Мастер-банк в течение само на една календарна година (август 2012 г. до август 2013 г.) са разрешили отпускането на напълно несъбираеми кредити както на физически лица, так и на различни юридически лица“, се пояснява в прес-релииза на министерството.

По време на предварителното разследване е установено, че повече от 170 граждани и над 200 различни компании са получили кредити на обща стойност над 17 млрд. рубли. „Гражданите всъщност не са сключвали никакви договори, а фирмите, включени в тази криминална схема, са били формално регистрирани кухи организации“, обясни официалният представител на руското МВР Елена Алексеева.

Противоправните действия на бившето ръководства на влогонабиращата институция са довели до възникването на ликвидна криза, поради невъзможност да се покрият задълженията на трезора по пасива с намиращите се в негово разпореждане активи. Заради това руската Централна банка е отнела банковия лиценз на финансовата институция и тя е била призната от съда за банкрут.

По-рано стана известно, че представители на Мастер-банк и синът на кинорежисьора Никита Михалков, са декларирали пред Арбитражния съд в Москва своите планове да сключат доброволно съглашение по уреждане на иска за 346 хиляди долара.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във