Параграф22 Daily

§22 Новини

Руското военно министерство: Началото на хуманитарна пауза ще бъде издигането на бели знамена на Азовстал

Началото на хуманитарната пауза ще бъде издигането на бели знамена от украински формирования в Азовстал. Това заяви днес началникът на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация генерал-полковник Михаил Мизинцев. „Истинското начало на хуманитарната пауза е издигането на бели знамена от украинските въоръжени формирования по целия периметър или в определени райони на Азовстал“, каза той. Генералът подчерта, че ако се открият знамена в някое от посоките на металургичния комбинат Азовстал, Въоръжените сили на Русия и формированията на ДНР незабавно спират всякакви военни действия и осигуряват безопасен изход към местата за събиране на хуманитарни конвои.

Той също така подчерта, че Русия е готова всеки момент да въведе режим на тишина и да обяви хуманитарна пауза за евакуация на цивилни, ако те са в завод Азовстал, както и военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна и бойци на националистическите батальони, които са изявили желание да сложат оръжие.

„В съответствие с тази принципна позиция, както и като се ръководим от чисто хуманни принципи и в отговор на продължаващите твърдения от украинска страна за предполагаемо присъствие на цивилни лица в Азовстал, ние още веднъж заявяваме, че Русия е готова във всеки момент да въведе режим на тишина и обявяване на хуманитарна пауза за евакуация на цивилни (ако такива действително се намират в подземните съоръжения на завода), както и военнослужещи от въоръжените сили на Украйна, които са изразили желание да сложат оръжие, бойци от националистически батальони, включително ранени украински военни, чието присъствие също се съобщава ежедневно от официални лица на Киев“, каза Мизинцев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във