Параграф22 Daily

§22 Новини

Руслан Стефанов: Парите, които купуват гласове - купуват и бездействие!

"Липсата на координация и обща стратегия между прокуратурата и МВР по отношение на осигуряване на некупуване на гласове по време на избори е очевидна. Фокусът трябва да бъде върху това откъде идват парите за купуване на гласове". Това каза пред БНР Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него парите, които водят до купуване на гласове, водят до купуване на бездействие. "Затова трябва да се съсредоточим върху липсващите 206 млн. от КТБ, липсващите фактури за стотици милиони от АЕЦ "Белене", непроследените поръчки за над 2 млрд. лева от "Турски поток". Това са огромни средства. С тях могат да се купят десетки избори, става дума за сериозни схеми с много хора".

В предаването "Неделя 150" Стефанов допълни: "Прокуратурата може да създаде специално звено с 10 прокурори, които да работят следващите избори да са абсолютно чисти. Фокусът не трябва да е върху хората с тефтерчетата и раздават 20 лева, а върху онези, които дават парите".

По думите на Руслан Стефанов мълчанието на партиите в предизборната кампания по темата за противодействия на корупцията, за модернизиране на икономиката е оглушително. "Всички партии носят отговорност, че не излизат с идеи за подобряване на ситуацията... Партиите смятат, че българските институции така са завладени, че е трудно без фундаментална промяна нещо да се постигне. Изисква се не само воля, но и сериозни умения".

Facebook logo
Бъдете с нас и във