Параграф22 Daily

§22 Новини

Ръст на делата за трафик на мигранти, отчете прокуратурата

Темата за незаконната миграция бе разисквана по време на  33-ата годишна среща на Консултативната група на прокурорите от Югоизточна Европа (SEEPAC), която се провежда днес в София. Държавното обвинение се отчете с презентацията "Престъпления, свързани с трафика на мигранти", представена от прокурор Сава Петров от международния отдел на Върховната касационна прокуратура. В срещата участваха още прокурор Сийка Милева, говорител на главния прокурор, заместник главните прокурори Даниела Машева и Десислава Пиронева, както и прокурор Цветомир Йосифов, който е завеждащ отдел „Международен“ във Върховна касационна прокуратура и председател на ротационното председателство на Консултативната група на прокурорите от Югоизточна Европа (SEEPAC).

Прокурор Сава Петров заяви, че има значителен ръст на делата за трафик на мигранти. "Повечето от обвиненията са успешни, има съвсем малък брой оправдани лица за пет години, коментира още той, като отбеляза, че е голям шансът предаден на съд за престъпления, свързани с трафик на мигранти, да бъде осъден. Преобладават обаче условните наказания", обясни той.

По данни на прокуратурата новообразуваните досъдебни производства по чл. 280 от Наказателния кодекс, за незаконно превеждане на мигранти през границата, и чл. 281, за противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават или преминават в страната, са съответно 108 и 892 броя за 2022 г., докато през 2021 г. те са били 99 и 241 броя.

През 2022 г. за незаконно превеждане на мигранти през границата са осъдени, с влязла в сила присъда, 112 души, а за противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават или преминават в страната - 505 души, през 2021 г. техният брой е бил съответно 107 и 123 души. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във