Параграф22 Daily

§22 Новини

Ръст на загиналите в автокатастрофи през 2014 г, отчита МВР

Ръст на убитите в автокатастрофи отчита МВР. От 1 януари до 12 ноември са загинали 571 души, а 7412 са ранени. За същия период през 2013 г. жертвите са били 510, обобщи вътрешният министър Веселин Вучков по повод международния ден за възпоменаване на жертвите на пътно-транспортни произшествия на 16 ноември, предадe БНР. Тогава в цялата страна ще бъдат отслужени молебени в храмовете на различните вероизповедания. Инициативата за запазване на живота в деня на възпоменаване се подкрепя от всички религиозни общности у нас.

Вучков призова всички участници в пътното движение към споделена отговорност. По думите му пешеходците над 64-годишна възраст са най-уязвими в пътни инциденти и при тях процентът на пострадали е най-висок –48%. Поради тази причина кампанията на КАТ тази година ще бъде насочена именно към такива хора. Министърът уточни, че от 2008 г. до момента броят на хората с травми след пътно-транспортни произшествия е намалял чувствително. Според министъра най-важна мярка за преодоляване на проблема с катастрофите и жертвите на пътищата е превенцията. Не по-малко важни са разяснителната кампания и контролът на пътя.

 "В Наказателния кодекс няколкократно променихме наказанията за тези, които носят вина за жертвите и травмите по пътя. С комплексни усилия се надявам наистина да има прогрес и да постигнем още по-забележителни резултати", заяви Вучков. "Така трябва да се прецизират текстовете и работата с тях, че от едната страна да гарантират безпристрастност и справедливост на този, който проверява движението по пътищата, а от друга страна да могат да се ползват", коментира той след пресконференцията по повод  мобилните камери на пътя.

Той заяви, че ще прочетат тълкувателното решение на Върховният административен съд (ВАС) много внимателно и ще направят консултации с юристи, тъй като му се струва, че въпреки това решение камерите не са забранени.

„Законът може да бъде синхронизиран с решението“, добави още Вучков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във