Параграф22 Daily

§22 Новини

С бракуваните бюлетини от костинбродската печатница можело да се гласува

В печатницата „Мултипринт" е трябвало да се съхранява технологичният брак при строг режим на достъпа. Въпросните бракувани бюлетини не са били негодни, а точно обратното. След допълнителна обработка е можело да бъдат използвани за гласуване. Върху това акцентира пред Темида подсъдимият за костинбродската афера бивш главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков.

Пред Софийския градски съд Желязков бе категоричен, че не е имало нарушение в нито един етап от изпълнението на договора за отпечатването на костинбродските бюлетини. Той изтъкна, че е било предвидено при неизпълнение на договора да бъдат заплатени съответните парични гаранции, неустойки и обезпечение.

Желязков пространно обясни какви са функциите на главния секретар на Министерския съвет, както и насочи вниманието конкретно към правомощията му, свързани с подготовката на предсрочните парламентарни избори през 2013 година. Той обърна поглед назад във времето, припомняйки „изключително напрегнатата политическа ситуация", вследствие на което правителството на Бойко Борисов подаде оставка. След това президентът назначи служебното правителство и насрочи предсрочни парламентарни избори, които да се проведат на 12 май 2013 година.

Същевременно обаче Желязков изтъкна, че именно на фаталния за кабинета „Борисов 1" 21 февруари Народното събрание е приело изменения в Изборния кодекс, което в съвкупност с разпускането на парламента е поставило Министерския съвет пред някои трудни за решаване въпроси. С измененията се предвиждало ЦИК да организира своя администрация, но тъй като комисията не разполагала с кандидат за поста тази функция се извършва от МС. На 4 април бил назначен временно изпълняващ длъжността главен секретар на ЦИК, като била избрана Веска Янева.

Желязков наблегна и на това, че сумарно държавата нямала достатъчно копирни устройства, което било идентифицирано като сериозен риск, грозящ изборния процес. Бившият главен секретар на МС изтъкна, че предсрочните парламентарни избори тогава са били първите, които се провеждат по Изборния кодекс от 2011 г. и то с промени, приети само два месеца преди провеждането им.

Той увери, че са били идентифицирани всички възможни рискове, които са могли да възникнат в изборния ден. Тези въпроси били съгласувани с редица институции - с Министерството на регионалното развитие по отношение на избирателните списъци, с МВР относно охранителната дейност на помещенията и транспортирането на изборните книжа и дори с МОН по темите, касаещи изборните секции в училищата.

Още на 11 март Росен Желязков открил процедура по обявяване на обществена поръчка за доставка на бюлетини. На 5 април били обявени кандидатите, а на 11 и 12 април с тях са проведени преговори. След преценка на комисията, занимаваща се с обществената поръчка, е избрана фирмата „Мултипринт" и на 27 април е сключен договор за отпечатване и транспортиране  на бюлетините в страната.

Печатницата била натоварена със задачата до 28 април да достави бюлетините на Министерството на външните работи, а до 8 май на Областните администрации. Тя трябвало да подготви 8 343 000 бюлетини. Изискването към „Мултипринт" било да достави бюлетините в палета, в които има по 70 кашона. В отделните кашони трябвало да има по 10 кочана, съдържащи по 50 слепени бюлетини.

В 13.00 часа започват пледоарии по делото.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във