Параграф22 Daily

§22 Новини

С черни и сиви списъци банкерите в Пловдив погват кандидатите за кредитиране

Банките отсяват клиенти с ново сито, пише „Марица”. Хиляди пловдивчани вече са в тези "лоши" списъци и на практика нямат шанс да получат заеми. Всеки потенциален кредитополучател минава проверка дали фигурира в т. нар. черен и сив списъци. Това е нещо съвсем различно от справката в Централния кредитен регистър и е част от вътрешната, неофициална система за мониторинг на риска в търговските банки.

Сивият списък съдържа фирми от определени сектори, които се водят рискови за банката, лаконични са банкери. Преди години например такъв бе строителството.

Напълно възможно е банките да си правят своя база данни и с дружества, които са в сивата икономика, предполага кредитният консултант Тихомир Тошев. Това лесно може да се види от масива на НОИ, а и самите кредитополучатели признават, че взимат по-високи възнаграждения от официалните, коментира специалистът.

В някои скоринг системи (по които банките определят риска на клиентите си) има отделна графа за работодатели, чиито служители не подлежат на кредитиране. Фирмите са влезли в този списък заради хронични закъснения в изплащанията на заплатите им. Така че един такъв работодател може да спъне кредитополучател, дори и той да е съвсем читав и да има с какво да обезпечи заема си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във