Параграф22 Daily

§22 Новини

С едно решение на съда може да се спрат всички дела около „Росенец“

Сагата с „Росенец“ – подробните устройствени планове, улиците, плажовете и сградите, все още не се очертава да завърши. Отмененото решение на общинския съвет в Бургас от лятото на миналата година е един от казусите, които се обжалват в съда.

На заседанието през април миналата година, общинският съвет взе решение в няколко точки за спорния район. В първата одобрява изменение на Подробния устройствен план, в който да се предвидят и улици. Във втората одобрява проектите на предварителни договори с частните собственици там, основно фирми, свързани с Доган, които ще дадат свои имоти, а ще получат общинския път, водещ до т. нар. сараи.  В третата се обявяват общинските имоти за частна общинска собственост, а в четвъртата се дава съгласие, след влизането в сила на плана, да бъдат одобрени окончателните договори.

Няколко месеца по-късно, след протестите в „Росенец“ и голямото плажуване, мнозинството в общинския съвет реши да отмени взетото решение през април. И започнаха редица дела. Едното е именно срещу отмяната на решението, което днес се гледа в Бургаския административен съд. Страни по него са въпросните фирми „Хермес Солар“ и „Стрейтлайн“, които искат изменението на Подробния устройствен план да влезе в сила. Така ще може да се реализират неговите изменения, посочи в съда адвоката на дружествата Радостина Овчарова, която отказа коментар след заседанието. Тя поиска и съдебно техническа експертиза, която съдът отказа. Адвокатът на общинския съвет посочи, че след като няма одобрен ПУП, то няма и причина делото да продължи и поиска прекратяването му.

Според общинския съветник Константин Бачийски, който следи делото, има законова стъпка, която ще спре цялата сага, но от общинския съвет не желаят да я предприемат: „Ако общината поиска от съда да извърши инцидентен контрол за нищожност и съдът обяви порочното решение от април месец 2020, с която се дава единствената улица, отиваща към тая част на българското крайбрежие в частни ръце… Ако го обяви за нищожно, това означава, че абсолютно всички действия в последствие, са безпредметни. Всички дела ще бъдат прекратени и собствеността ще си остане отново публична общинска“, посочи Бачийски.

Дали това ще бъде поискано от страна на общинския съвет, ще разберем на следващото заседание по делото, което е насрочено за 28 юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във