Параграф22 Daily

§22 Новини

С фалшиви игри точат банкови карти от името на търговски вериги

Нова измама в интернет. Хакери източват банкови сметки, като организират фалшиви игри от името на големи търговски вериги, сочи NOVA.Сигналите от потърпевши потребители във форумите в интернет са десетки. „Попаднах на пост в социалните мрежи - да позная какво е числото и ще спечеля 1000 лв.

Заинтригувах се”, разказа потърпевшият Венцислав. Атрактивната награда привлича вниманието на му. Заради работата си предпочита да остане анонимен, но ни разказва за правилата на играта. Обявена е като „Тест на деня”, а обещанието е за парична награда от 50 до 1000 лв. за всеки познал числото, което се крие в тази цветна холограма. Наградите се раздават от името на голяма търговска верига. „Познах числото, аз бях първият, който беше писал коментар, и те се свързаха с мен на лично съобщение: „Честито, Вие печелите 1000 лв.”, разказа той.

За да получи спечената сума единствено трябва да попълни данните от банковата си карта в този сайт, за който получава линк в съобщението. Мъжът се усъмнява и решава да провери дали има други печеливши от играта. Оказва, че става дума за измама.

Според експерта по киберсигурност Спас Иванов в случая става дума за класическа фишинг измама, която цели да открадне личните ни данни. От търговската верига, от чието име уж се раздават наградите, категорично отричат да стоят зад играта. През последните седмици при тях също постъпват десетки сигнали от потърпевши потребители.

Първа червена лампа за измама трябва да светне още когато ни искат данните от банковата карта, за получим наградата, категорични са от „Активни потребители”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във